Vertical Farming

vertical farming

Glowfarms: Vertical Farming Nederland

Vertical Farming brengt de derde dimensie naar de landbouw. Het idee achter verticale landbouw is simpel. Als planten maar genoeg licht krijgen, is er geen reden waarom je ze niet boven elkaar kan plaatsen. En dan kun je binnen dezelfde oppervlakte natuurlijk veel meer planten kweken. Als ruimte schaars is, en er veel mensen op elkaar wonen, is verticale landbouw het ei van Columbus. Hoe staat het met vertical farming (Nederland)?

Vertical Farming Systems van GlowFarms

Nederland is groot in  verticale landbouw, en enkele Nederlandse verticale landbouwbedrijven zijn al actief over de hele wereld. We keken hoe deze bedrijven te werk gingen en dachten bij zichzelf: kan het niet nog slimmer? Toen ze tegen gepatenteerde Wageningse technologie aanliepen, waarmee planten aan de lopende band kunnen worden gekweekt, begonnen hun ideeën steeds meer vorm te krijgen.

Na een geslaagde crowdfunding campagne konden we pas echt beginnen met de eerste commerciële productie op onze Vertical Farming Systems. Uniek aan de Vertical Farming Systems van GlowFarms is dat het erg geautomatiseerd is en de lopende band het mogelijk maakt om in heel hoge mate hygiënisch te produceren. Hoe minder mensen er rond lopen in een fabriek, hoe kleiner de kans op besmettingen. En hoe minder schimmelsporen, insecten en andere bronnen van plantenziekten binnenkomen, hoe gezonder de planten blijven.

De kweekomstandigheden van GlowFarms zijn zelfs zo schoon, dat het niet meer nodig is om planten te wassen. Dat verdubbelt de levensduur van de kruiden, omdat aanhangend water een dankbare voedingsbodem is voor bacteriën.

We zijn in staat om alle groeiomstandigheden nauwkeurig te regelen, zoals de hoeveelheid licht, de hoeveelheid water, de hoeveelheid plantenvoeding, de temperatuur en de hoeveelheid kooldioxide. Daardoor kunnen wij met veel minder grondstoffen en energie planten kweken dan anderen. Dag en nacht, zomer en winter.

Een groot deel van de productie is geautomatiseerd, waardoor wij goedkoop en gezond voedsel kunnen produceren zonder mensen uit te buiten. Wij geloven dat als GlowFarms erin slaagt om de landbouw minder grondgebonden te maken, er meer ruimte komt voor natuur. En dankzij onze gesloten kringlopen veroorzaken wij ook veel minder milieuproblemen dan de bestaande landbouw.

GlowFarms gewassen

GlowFarms vormt een startend bedrijf. De reden dat we ons op dit moment toeleggen op een beperkt aantal gewassen. Dat zijn de populaire verse kruiden basilicum, koriander en peterselie.

Op dit moment worden deze kruiden vaak uit verre landen aangevlogen per vliegtuig. Luchttransport behoort tot de duurste en milieuonvriendelijkste manieren van transport. Wij kunnen dat voor een fractie van de energie doen.

Maar dat is niet onze enige vernieuwing. We zijn er ook in geslaagd om een verpakking te ontwikkelen die 90% minder plastic verbruikt.

Alles wat je wil weten over Vertical Farming Nederland

Wat is vertical farming?

Verticale landbouw kan je zien als tuinbouw in drie dimensies in plaats van in twee. In plaats van een veld waar gewassen op staan, zijn vertical farming solutions systemen, waarbij de planten zich boven elkaar bevinden, met doorgaans de verlichting er tussen in.

Wat zijn de beperkingen van vertical farming solutions?

Het grote voordeel van ons systeem is dat wij met relatief weinig arbeid gewassen kunnen telen. Dit is niet met alle gewassen mogelijk. Zo zullen bijvoorbeeld pompoenen of andere rankende gewassen die veel volume innemen, altijd interessanter zijn om op landbouwgrond te kweken. De komkommer- en tomatenteelt van Nederlandse intensieve glastuinders heeft in feite al veel weg van verticale teelt – deze rankende planten worden naar boven geleid en groeien op glas of steenwol. Wel maken tuinders nog voornamelijk gebruik van natuurlijk daglicht en kunstmatige belichting.

Is vertical farming winstgevender?

Wij kunnen niet voor iedere vertical farming solution spreken, alleen voor onszelf. Wij waren hier niet aan begonnen, als we niet geloofden in het potentieel van vertical farming. We geloven dat verticale landbouw de toekomst is voor de voedselvoorziening in de steden. Het grote voordeel van verticale landbouw is de mate waarin het kan worden geautomatiseerd, en de grote controle die we over het proces en de logistiek hebben.

Op dit moment bevindt vertical farming in Nederland zich, net als GlowFarms, nog in de pioniersfase. Wij geloven in ons concept en tot nu toe hebben wij goede resultaten geboekt. Omdat de techniek achter vertical farming solutions veel meer mogelijkheden heeft om verbeterd te worden dan de bestaande landbouw in de open lucht, zien wij op termijn veel groeimogelijkheden.

Maar is vertical farming duurzaam?

Ja. Ons productieproces en logistiek proces is veel eenvoudiger, efficiënter en daarom zuiniger.  Onze producten worden in een vertical farm in Nederland gekweekt en vervoerd. Waardoor er geen vervuilend luchttransport nodig is. Ook gaat er bij ons, en bij de consument, veel minder product verloren. Onze geoptimaliseerde teelt verbruikt 90% minder water, veel minder meststoffen, 92% minder grond en maakt pesticiden overbodig. Waardoor wij geen sterfte van insecten veroorzaken. Hoewel zonlicht natuurlijk gratis is, weten wij dankzij onze effectieve lichtsystemen en kleine aantal reiskilometers, toch veel plantaardige productie per kilowattuur te verwezenlijken. Onze ecologische voetafdruk is daarmee erg laag.

Zijn er vertical farms in Nederland?

Zeker. Vertical farming Nederland groeit snel. Ons land is zelfs een van de leidende landen op het gebied van vertical farming solutions. GlowFarm, is een vertical farm die actief is in Hoorn in Noord-Holland. Naast GlowFarms zijn er ook enkele andere vertical farms actief in Nederland. Vertical farming Nederland werkt samen via onder meer het Fieldlab Vertical Farming in Nederland.